Köln’de‚ İstanbul Fotoğraf Sanatı Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

İstanbul-Köln Kardeş Şehir Anlaşmasının 20. yıldönümü çerçevesinde, 25 Kasım Cumartesi günü, Köln Yunus Emre Enstitüsünde  “İstanbul Fotoğraf Sanatı” tanıtıldı.

Köln İstanbul Sergisi‘nin devamı niteliğindeki etkinliğe Kölnlü fotoğrafçı Frederic Lezmi ve İstanbul Mimar Sinan Üniversitesinden Prof. Dr. Ozan Halis Bilgiseren konuk olarak katıldı. Moderasyonu Kölnlü fotoğrafçı Wolfgang Rieger tarafından yapılan panelde aralarında James Robertson, Abdullah Biraderler, Othmar Pferschy, Ara Güler ve yeni nesil İstanbul fotoğrafçılarının bulunduğu önemli sanatçıların eserleri tanıtıldı.

Prof. Bilgiseren, İstanbul fotoğrafçılığının tarihini ele aldığı panelde Robertsson‘un ilk İstanbul fotoğrafçısı olduğuna ve Abdullah Biraderler‘in kazanımlarına değindi. Othmar Pferschy’nin ise İstanbul‘un 30‘lu yıllarını kayıt altına aldığını belirten Bilgiseren, 50’li yıllarda Ara Güler‘in çektiği İstanbul fotoğraflarının dünya çapında tanındığını ve Güler‘in Leica ödüllü önemli üç fotoğraf sanatçısından biri olduğunun altını çizdi.

İstanbul’da yaşadığı dört yıl boyunca genç nesil Türk fotoğrafçılarla ortak çalışma imkânı bulduğunu dile getiren Frederic Lezmi ise konu odaklı portreleri ve manzaraları hikâyeleştiren başarılı bir fotoğraf sanatçısı neslinin İstanbul’da yaşadığına vurgu yaparak genç nesil fotoğrafçıların oluşturduğu fotoğraf albümlerini tanıttı.