Mönchengladbach Kütüphanesi‘nde Türk Kültür Şöleni

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü, Mönchengladbach ve Viersen Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile sekiz okulda yürütülen ebru kurslarını, Mönchengladbach Rheydt Şehir Kütüphanesinde düzenlenen “Renkli Damlalarının Dili” ebru sergisi ve Türk kültür şöleniyle tamamladı.

Proje okullarından Eicken İlkokulu sınıf öğretmeni Corina Marschalek’in moderatörlüğünü üstlendiği sergide açış konuşmalarını Rheydt Kütüphane Müdürü Arno van Rijn, Eğitim Müdürü Dr. Thomas Mohr, Eicken-Mönchengladbach İlkokulu Müdüresi Beate Schweitzer, Erich-Kästner İlkokulu Müdüresi Frauke Heinemann ve Köln Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut yaptı.

Dr. Bulut konuşmasında, eğitim kurumlarının iş birliği ile kültürlerarası iletişimi artıran ve sürdürülebilir nitelikteki faaliyetlere büyük destek verdiklerinin altını çizerken, Müdüre Beate Schweizer ise Türk ve Alman öğrencileri birlikte çalışmaya teşvik eden atölyenin öğrencilerdeki dikkati dağınıklığına problemlerinde de etkili olduğunu, ayrıca Türk kökenli öğrencilerin kültürlerini tanımalarına imkân sunduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından küratör Gülhan Efkar eşliğinde gezilen sergide Nasrettin Hoca, Karagöz ve Bremen mızıkacıları gibi masal kahramanları ziyaretçilerden ilgi gördü. Ardından kütüphanede yapılan çekilişi kazan 3 küçük ziyaretçiye hızlı ebru kursu verildi.

Sunulan Türk kültür şöleninde ise Hayali Ali Köken ve Erhan Köken Almanca Hacivat-Karagöz gösterisi sergilenirken; Kaşif Demiröz ve Alp Ataç tarafından ney ve kanun ile icra edilen Türk Müziği büyük beğeni topladı.

Sergi, Eicken ve Erich-Kästner İlkokulu (Mönchengladbach), GHS Kirschhecke (Mönchengladbach) Okulu, Werner-Jaeger-Gymnasium Lisesi (Lobberich) ve GHS Kaldenkirchen Okulu öğrencilerinin, Şubat ayında başladıkları ebru atölyelerindeki çalışmalarından oluşuyor.

Küratörlüğünü Ebru Eğitmeni ve Türkçe Öğretmeni Gülhan Efkar’ın, Türk geleneksel sanatları, doğu ve batı masal kahramanları, hayvanlar âlemi konularında yürüttüğü atölye boyunca Türk ve Alman öğrencilerin üç aylık atölyede ortaya koydukları örneklerin yanı sıra ebrunun kullanım alanlarını gösteren örnekler de sergide yer alıyor.

Sergi, Salı’dan Cumartesi’ye 10.00-18.00 ve Pazar günleri 13.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.