Ali Ufkî Bey Düsseldorf’ta Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü ve Düsseldorf’taki Polonya Enstitüsü‚ “Boğaziçi’nde Bir Polonyalı Türk-Ali Ufki” başlığıyla bir etkinlik düzenledi. Polonya Enstitüsünün Düsseldorf’taki merkezinde düzenlenen etkinlikte Polonya asıllı Osmanlı bestekârı, yazar ve tercüman Ali Ufkî’nin 17. yüzyıl İstanbul’undaki hayatı ele alındı. Solist Metin Tuncel’in yaptığı sunuma, Macar müzisyenlerden oluşan Sultanita grubu Ali Ufki Beyin eserleriyle eşlik etti. Grup, aralarında ‘Uyan Gözlerim Gafletten Uyan’ ilahisinin de bulunduğu bestekârın bestelerinden bir seçki icra etti.

Açılış konuşmasını yapan Polonya Enstitüsü Müdürü Wojciech Poczachowski, Köln’den sonra Düsseldorf kentinde Türk-Polonya dostluğunu pekiştirmekten büyük kıvanç duyduklarını belirti. Köln Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yılmaz Bulut, Polonya-Türkiye ilişkilerine temel teşkil eden birçok önemli ismin bulunduğunu söyledi. Ali Ufkî Bey’in Osmanlı-Türk kültürüne yaptığı kalıcı katkısıyla 600 yıllık Türk-Polonya ilişkilerinde ayrıcalıklı bir yerinin olduğunu vurguladı.

Etkinliğe Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel‘in yanı sıra çok sayıda Alman, Polonyalı ve Türk davetli katıldı.

Yunus Emre Enstitüsü ve Polonya Enstitüsü Haziran ayında Köln‘de Yıldız Sarayı Koleksiyonu'ndan tarihi fotoğrafların yer aldığı “Türk-Polonya Dostluğunun 600. Yılı“ Sergisini birlikte açmıştı.

Ali Ufkî Bey kimdir?

İstanbul’da yaşadığı 1610-1675 yılları Osmanlı-Türk kültürel dünyasının önemli bir döneminde denk gelen Ali Ufkî’nin “Mecmû’a-i Sâz ü Söz” isimli eseri Türk Müzik tarihinde derleme türünde ilk çalışma ve 17. asrın en kıymetli eserlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Ali Ufkî bu eserinin yanı sıra yazdığı eserlerde dönemin Türk kültürünü objektif bir şekilde konu edinmiş ve Avrupa’da Türk kültürünün doğru tanınmasına katkı sağlamıştır. İşveç Büyükelçisi Ralamb, Ufkî’yi Türk kültürüne hâkim olması ve iyi derecede Osmanlıca bilmesinden ötürü ‘Polonyalı Türk‘ olarak adlandırmıştır.