Hindemith meets Atatürk-Türk-Alman Müzik Tarihi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Köln’ün oluşturduǧu Kültür TV yayınına bu hafta müzik eǧitmeni ve KRV Müzik Okulları Birliǧi başkan vekili Ruddi Sodemann konuk oldu. Çevrim içi etkinlikte Türk-Alman ilişkilerinin bilinmeyen bir yönünü ele alan uzman konuk, Türkiye ile Almanya’nın müzik alanında tarihi kesişme noktalarına ışık tuttu. 

 

Avrupa’da özellikle 18. yüzyıldan itibaren Türk mehter müziǧi bandolar içerisinde yer edinmiş, ardından büyük Avrupa bestekarlarının eserlerini etkilemiştir. Osmanlı, 19. yüzyılda ise İtalyan bestekar Guiseppe Donizetti Paşanın Payitaht‘a gelmesiyle, klasik batı müziǧi ile tanışmıştır. Konuyu tarihi yöneriyle Kültür TV yayınında ele alan Ruddi Sodemann, özellikle 20. yüzyılda Almanya ile Türkiye arasında gerçekleşen müzik etkileşimine dikkat çektiştir. 1930‘lu yıllarda çok sayıda Alman bilim insanı Nazi Almanya’sını terk ederek Türkiye’ye sıǧınmış ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından çeşitli alanlarda görevlendirilmiştir.

 

Uzman konuk Sodemann bu baǧlamda Alman müzisyenler Paul Hindemith ve Eduard Zuckmayer’in Türkiye’ye gelerek Türk müzik kültürüne katkılarını, müzik eǧitiminin ve Ankara Devlet Konservatuarının kurulmasında üstlendikleri görevleri ve çalışmaları tanıttı. Ruddi Sodemann 1960‘lı yıllardan itibaren Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün başlamasıyla, Türk müziǧinin de Almanya’ya geldiǧini ve Yüksel Özkasap gibi isimlerle özdeşleşen gurbet türkülerinin oluştuǧunu söyledi.

 

Müzik alanında oluşan ve günümüzde başarıyla devam eden ortak tarihin sayısız örnekleri, ilerki dönemlerde daha detaylı ele alınacaktır.

 

Kültür TV

Yunus Emre Enstitüsü Köln ‚Kültür TV‘ adında oluşturduğu çevrim içi platformda yurt içi ve yurt dışından yetkin araştırmacılara yer vererek, güncel ve tarihi yönleriyle Türk Alman ilişkilerinin kültürel ve tarihi konularını ele alıyor.

 

Etkinliği aşağıdaki bağlantıdan seyredebilirsiniz.

 

http://www.youtube.com/embed/9XefIjaXAAM?width=560&height=315&iframe=true

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün Kültür TV yayınında Türk Müziǧi eğitiminin yüzyıllarca temelini oluşturan meşk sistemi...

Yunus Emre Enstitüsü Köln’ün oluşturduğu dijital etkinlik serisi Kültür TV‘ye uzman sosyolog ve yazar Dr. Necdet Subaşı...

Mimarlık tarihinin en önemli isimlerinden, Osmanlı’nın baş mimarı ve mühendisi Mimar Sinan Köln Yunus Emre Enstitüsünün...

Yunus Emre Enstitüsü Köln, Türk-Alman İlişkilerinin az bilinen bir dönemine bir film gösterimiyle dikkat çekti. 1933-...