Köln’de “15 Temmuz’u Anlamak - Kalkışmanın Sebepleri ve Sonuçları” Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsünde 12 Temmuz Çarşamba akşamı “15 Temmuz’u Anlamak - Kalkışmanın Sebepleri ve Sonuçları” isimli bir konferans gerçekleştirildi.

Üzerinden bir yıl geçen darbe girişimine konunun uzmanı ve Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ışık tuttu.

Açılış konuşmasını yapan Köln Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut, Türk milletinin canı pahasına karşı koyduğu ve Türk demokrasi tarihinde çok önemli bir yer alan 15 Temmuz‘un neden ve sonuçlarını iyi anlamak gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Berat Özipek konferansa 15 Temmuz gecesinin kronolojisiyle giriş yaparak, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi örnekleriyle Türkiye’de darbelerin tarihine de değinerek 15 Temmuz olaylarının genel bir çerçevesini çizdi. Özipek, özellikle farklı görüşlere sahip insanların darbe girişimi karşısında olduğu gibi tarihî konularda toplumsal olarak birleştiğini vurguladı. Özipek, Türkiye’nin darbeye karşı tutumda dış dünyadan daha fazla destek beklediğini, ancak bu desteği yeterince bulamadığının altını çizdi.

Özipek, konferansta olayların arka planı ve failleri, demokrasi nöbetleri, yapısal sorunlar olarak Türkiye’de sivil-asker ilişkileri gibi konularda da çarpıcı bilgiler verdi. Sunumun ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Özipek,  darbelerin sebeplerinin ve sonuçlarının soğukkanlılıkla düşünülerek anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Konferansa Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, Köln Eğitim Ataşesi Prof. Dr. Mustafa Gencer, farklı sivil toplum kuruluşları temsilcileri, yabancı basın mensupları başta olmak üzere birçok katılımcı yoğun ilgi gösterdi.