Köln’de Anadolu Caz Esintileri

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği Türk-Alman Caz günleri Köln’de başladı. Açılış konserinde sahne alan ‘Hicaz Trio’ bağlamayı, saksafon ve kontrbas ile aynı sahnede başarıyla buluşturdu. 

Bağlamayı Erdal Akkaya icra ederken, saksafonda Peter Dahm, kontrbasta Joachim Fischer yer aldı. Hicaz Trio, geleneksel halk türküleri, sirtolar ve longaları caz olarak yorumlarken ayrıca Erdal Akkaya ve Peter Dahm’dan kompozisyonları da seslendirildi. Türk ve Alman müzisyenlerin yorumlarıyla kendi esintilerini de  kattığı konsere Alman müzikseverler yoğun ilgi gösterdi. 

Açılışta konuşan ressam ve Lichthof Başkanı Holger Schnapp, Yunus Emre Enstitüsü ile kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ve devam etmesi dilediğini belirtti.

Konserde Hicaz Trio hakkında kısa bilgiler de sunan Erdal Akkaya, grubu oluşturma fikrinin mimarlarından olan Peter Dahm’ın, Bremen’de faaliyet gösteren Westend Kültür Atölyesi’nin Sanat Yönetmeni olduğunu belirtti. Müziğin, farklı kültürleri aynı sahnede buluşturabildiğine dikkat çeken Akkaya, “Kaynağını Anadolu’dan alan bir repertuarımız var. Türk Halk Müziğimizin ezgisel ve ritmsel yapılarını, müzikal yaratıcılığın ön planda tutulduğu Caz Müziği ile harmanlayıp batıya doğru bir yolculuğa çıkarma amacını taşıyoruz” şeklinde konuştu.    

Caz günlerinin ikincisi, ünlü bir caz evi olarak tanınan Stadtgarten iş birliğiyle 17 Nisan Salı günü saat 20.00’de gerçekleştirilecek. Ünlü ney ustası Aziz Şenol Filiz yönetiminde İtalyan müzisyenler ney ile batı çalgılarını Anadolu ezgilerinde buluşturacak.