Köln'de “Geçmişten Bugüne Türkçe Dersleri” Paneli

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü 21 Şubat Dünya Anadil Günü öncesinde “Geçmişten Bugüne Almanya‘da Türkçe Dersleri” konulu bir panel düzenledi. Enstitünün ev sahipliğinde gerçekleşen panelde Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Uyum Meclisleri Birliği Başkanı Tayfun Keltek, Türkçe emekli öğretmeni ve Eğitim Derneği (VBE) Başkan Yardımcısı Mehmet Önel, Türkçe öğretmenleri Üzeyir Savurgan ile Ümran Pargan konuşmacı olarak yer aldı.

Paneli yöneten Mehmet Önel dünyada konuşulan diller tarihini anlatarak, dil grupları hakkında bilgi verdi. Yapılan araştırmaların kullanılmayan dillerin zaman içinde yok olduğunu gösterdiğini ifade eden Önel, hangi dil dünya diliyse, hangi dil ticaret diliyse, hangi dil kültür ve sanat alanlarında eser bırakmışsa ve hangi dil daha çok konuşuluyorsa o dillerin kalıcı olacağını belirtti.

Panelde konuşan Tayfun Keltek ise, Almanya'da çocukların ana dilleri Türkçeyi iyi öğrenmesi gerektiğini vurguladı ve bu konuda ebeveynlere çok iş düştüğünü söyledi. Bilimsel araştırmalardan örnekler veren Keltek, araştırmaların çift dilli olarak yetişen çocukların eğitim yaşamlarında diğer akranlarına göre çok daha başarılı olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Panelin devamında Türkçe öğretmenleri Üzeyir Savurgan ile Ümran Pargan ise bugüne kadar yaşadıkları tecrübeler çerçevesinde, Almanya'daki Türkçe eğitiminin geliştirilmesine yönelik yöntemleri ve ana dil Türkçe eğitimi konusundaki tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar.