Kölnlü Sanatseverler Yunus Emre’nin Ezgilerinde Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsünce organize edilen konserlerde sözleri Yunus Emre’ye ait eserler Mustafa Alp Ataç yönetimindeki Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Türk Müziği Korosu tarafından icra edildi.

NRW Türk Müziği Korosu’nun, tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenen eserleri seslendirdiği konserlerin ilki, Diyanet İşleri Türk İslâm Birliği (DİTİB) Köln Merkez Camii Konferans Salonu’nda, ikincisi ise Aachen kentindeki Geschwister Scholl Gymnasium’da verildi. Aachen’da yapılan konser, DİTİB Aachen Yunus Emre Camii’nin resmi açılış etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilirken, konsere T.C. Aachen Fahri Konsolosu Uwe Merklein’ın yanı sıra, Camii Derneği Başkanı Abdurrahman Kol başta olmak üzere, dernek yönetim kurulu üyeleri ve sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

70’in üzerinde koristin görev aldığı özel konser öncesi seyircilere hitap eden T.C. Köln Başkonsolosu Ceyhun Erciyes, Türk toplumunun dilini ve kültürel değerlerini korumasının önemine vurgu yaptı. Erciyes, “Yunus Emre, Anadolu’nun ruhudur. Onun şiirlerinde işlenen sevgi, saygı, hoşgörü, merhamet, adalet gibi temalar, Anadolu insanının duygularının, kültürel ve ahlâki değerlerinin birer yansımasıdır. Bu gece izleyeceğimiz bu değerli çalışma ile Anadolu kültürünü burada soluyor, Köln’ün çok kültürlü yapısına biz de kendi değerlerimizle katkıda bulunmuş oluyoruz” dedi.

Başkonsolos Erciyes’in ardından söz alan DİTİB Genel Sekreteri Emine Seçmez, Yunus Emre’nin sadece Türk insanının değil, onu bilen, tanıyan herkesin gönlünde yer ettiğini belirtirken, “Yunus Emre’nin engin gönül dünyası, bugün bu salonu dolduran sizleri de mutlaka derinden etkilemiştir” ifadelerine yer verdi.

Köln YEE Müdürü Dr. Yılmaz Bulut ise yaptığı konuşmada Yunus Emre’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgiler vererek konser düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Sözlerinin tamamı Yunus Emre’ye ait olan ilâhi, şarkı ve türkü formundaki 22 eserin icra edildiği konseri değerlendiren Şef Mustafa Alp Ataç, koronun bu önemli projeye uzun zamandır hazırladığını belirtti. Köln YEE müzik direktörlüğünü de üstlene Ataç, “Enstitümüzün ismini aldığı bu büyük zâta olan vefa borcumuzu, umarız ki bu konser vasıtasıyla bir nebze olsun ödeyebilmişizdir” ifadelerini kullandı.