Osmanlı-Alman İlişkilerine “Saraydan Bakmak”

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü, Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonunu ‘Saraydan Bakmak’ film gösterimiyle sergiledi. Sultan II. Abdülhamid’in saltanatı sırasında Türk Alman ilişkilerini gösteren fotoğrafları kapsayan sergide “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-Almanya İlişkileri” adlı kitabın tanıtımı da yapıldı. 

T.C. Başkonsolosu Ceyhun Erciyes ise yaptığı açış konuşmasında Türk-Alman ilişkilerinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Başkonsolos “Bu tarihin önemli bir kesitini  gösteren fotoğrafları Köln‘de sanatseverlere  buluşturduğu için tüm emeği geçenlere ve Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür ederim“ ifadelerini kullandı.  

Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut ise “Sultan II. Abdülhamid’in fotoğraf koleksiyonu 19. yy. sonu Türkiye tarihini kayıt altına alan belgelerden oluşmaktadır. Sergi ile o dönemde yoğunlaşan Osmanlı-Prusya ilişkilerine ait tarihsel fotoğrafları bugüne ve Almanya’ya taşıdık” şeklinde konuştu. 

Dünya Kültürünün Eşsiz Mirası

Konuşmaların ardından serginin tamamlayıcısı olan “Saraydan Bakmak” isimli belgesel film, yönetmen Ümran Safter’in katılımıyla gösterildi. Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’nun nasıl oluştuğunun hikâyesini anlatan gösteriminin ardından yönetmen Ümran Safter izleyicilerle film üzerine sohbet etti ve izleyicilerin sorularını cevapladı. Koleksiyonun çeşitli panoroma, sosyal hayat ve toplumsal gelişmeyi gösteren tarihsel fotoğraflardan oluştuğunu ve tarihi belgeler olduğunu vurgulayan Safter, “Koleksiyon sadece Türkiye için değil, dünya kültürü için de eşsiz değere sahip kültürel bir mirastır’” şeklinde konuştu.

Sergi açılışının ardından fotoğraf meraklıları, Enstitü Müzik Koordinatörü Mustafa Alp Ataç’ın kanun ile sunduğu Klasik Tük Müziği ezgileri eşliğinde sergiyi gezme imkânı buldular.

Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde hayata geçirilen proje, Yıldız Teknik Üniversitesi “Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi” tarafından yürütülüyor.

Sultan II. Abdülhamid’in talimatıyla hazırlanan ve 19. yüzyılın en değerli arşivlerinden biri olan Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu, 911 albümden ve 19. yüzyılın sonu 20. yüzyılın başı Osmanlı İmparatorluğu'nun her yerinden çekilen 36.585 fotoğraftan oluşuyor.

Birçok ülke ve yöneticileri hakkında bilgi sunması açısından dünyanın en önemli arşivlerinden biri sayılan fotoğraf koleksiyonu, Fransa ve İngiltere’nin ardından Almanya’da da sergilenmiş oluyor.

Osmanlı’nın farklı toplumlarla kesişen yollarının tanıtılması amacıyla fotoğraf sergileri ve sergi kitapları çalışmalarından oluşan; sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerini Sultan 2. Abdülhamid’in fotoğraf koleksiyonu üzerinden inceleyen proje kapsamında düzenlenen sergi, 20 Haziran tarihine dek ziyarete açık olacak.