Öz Kültür ve Değişim Söyleşisi

Yazıcı-dostu sürüm

Almanya’da Türkçe eserler veren ve ilk olarak Peyami Safa Roman Ödülü ile tanınan yazar Hasan Kayıhan, Köln Yunus Emre Enstitüsünün konuğu oldu. Aynı zamanda öğretmen olan yazar 80’li yıllarda‚ 'Gurbet Ölümleri' ve 'Köln‘de Bir Kız-Sultan‘ romanları ile gurbette iki kültür arasında bocalayan insanların  hikâyesini kaleme aldı.

Türkiye Yazarlar Birliği kurucularından olan Kayıhan, Orhan Aras’ın  sunumunu yaptığı söyleşide farklı kültürler arasında yaşanan dramalar ve özünden kopuş konularını ele aldı. Dinleyicilerin sorularını da cevaplayan Kayıhan, yazdığı eserlerinin kahramanlarını gerçek yaşamdan aldığını söyledi.

Almanya‘da uyum konusunun neden büyütüldüğünü anlayamadığını;  çünkü Türklerin genelde yumuşak ve esnek karakterinin olduğunu, uyum sorununun bulunmadığını söyledi. Ünlü yazar topluluğun yumuşak tavırlarının kendi dil, din ve kültürel özelliklerini gelecek kuşaklarda yaşatabilme için zafiyet oluşturduğu kaygısı taşıdığını belirtti. Etkinlikte bir kültürü edinirken diğer bir kültürü  tamamen terk etmenin gerekmediği mesajı öne çıktı.

Kurgu ve kahramanlarında ‘öz benliğinden kopma ve değişim‘ konularını işleyen yazar aynı zamanda ‘Gurbet Ölümleri‘ romanı ile bir filmin esin kaynağı olmuştu.