Camii Mimarisinde Mihrap, Hilal ve Kubbe

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü, Mainz Leibniz Topluluğu Avrupa Tarihi Enstitüsü ve Erbacher Hof Akademisi iş birliǧinde cami mimarisi konusu ele alındı.

“Kubbe, Hilal ve Mihrap“ başlığı altında Mainz Erbacher Hof’ta gerçekleşen konferansı, Bamberg Üniversitesi İslam Sanat Tarihi ve Arkeolojisi Fakültesi Öǧretim Görevlisi Prof. Dr. Lorenz Korn verdi. Prof. Korn tarihsel olarak camii mimarisinin gelişimini katılımcılarla paylaştı ve mimarinin farklı şekillerinin dünyanın farklı bölgelerindeki yansımalarını ele aldı. Bölgelere ve kültürlere göre değişen cami mimarilerine ve süslemelerine de deǧinen Prof. Korn, cami mimarilerindeki bütün bu farklılıkların içinde değişmeyen ana sembolik ögelerin kubbe, hilal (alem) ve mihrap olduğunu belirtti. Bu üç unsurun tarihsel olarak nasıl ortaya çıktığını ortaya koyan Korn, camilerin günümüze kadar oluşum şekillerinin estetik yönlerine ait detayları da paylaştı.

Alman dinleyiciler, konferansın Avrupa’da gelişmekte olan camii mimarisinin daha iyi anlaşılması noktasında önemli bir etkinlik olduğunu ifade ettiler.