Ege Esintileri Konseri: İstanbul ve Atina’ya Yolculuk

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği “Ege Esintileri Konseri” Köln-İstanbul Kardeşşehir Derneği, Köln-Selanik Kardeşşehir Derneği ve İsTanbur iş birliğinde Köln’deki Trinitatis Kilisesinde gerçekleşti. Konseri ünlü Tanbur Virtüözü Murat Aydemir ve Klasik Kemençe Sanatçısı Sokratis Sinopoulos verdi.

Türk-Yunan müzik akşamına büyük ilginin olduğu konserde Alman, Yunan ve Türk misafirler ezgilerin diliyle dostluk köprüsü kurdular.

Arapça yazılı kaynaklarda ilk defa 10. yüzyılda görülen fakat Uygur Türklerinde ve Sümerlerde de kalıntılarına rastlanılan tambur, Türk Sanat Müziğinin en önemli sazlarından biridir. İstanbul Teknik Üniversitesinde müzik eğitimini esnasında tambur ile tanışan ve birçok sanatçıyla sayısız albüme imza atan Murat Aydemir, müzik okullarında makam ve tambur dersleri veriyor. Türk müziği makamları üzerine yazdığı “Makam Guide” isimli İngilizce kitap Yunanca ve Türkçeye çevrildi. 1990’dan beri Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nda çalışmalarını sürdüren Aydemir, koronun yurt içi ve yurt dışı konserlerinde solist olarak görev alıyor.

Yazılı kaynaklarda ilk defa 9. yüzyılda rastlanılan klasik kemençe de Yunan Sanatçı Sinopoulos tarafından çok farklı bir boyuta taşınıyor. 1999 yılında Melina-Mercouri Ödülü’nü alan ve dünyaca tanınan Sanatçı Sinopoulos, Selanik’te Makedonya Üniversitesi Müzik ve Sanat Fakütesi’nde öğretim görevlisidir.