Eski NATO Generali Eckhard Lisec Türk - Alman İlişkilerini Anlattı

Yazıcı-dostu sürüm

 

Köln Yunus Emre Enstitüsünde Türk - Alman askerî ilişkilerinin tarihi masaya yatırıldı. Etkinlikte ünlü Askerî Müşavir Colmar von der Goltz Paşa'nın bu ilişkilerdeki rolü anlatıldı.

General Eckhard Lisec, Goltz Paşa'nın Birinci Dünya Savaşı esnasında ve II. Abdülhamid devrinde işlevi konusunda bilgi vererek döneme damgasını vuran Türk-Alman ortak savunma stratejisine değindi. 

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye'ye atanan ve NATO bünyesinde Türkiye'de görev yapan Lisec, Türk-Alman İlişkilerinde yaşanan gerilime dair açıklamalarda bulundu. Lisec, “Türkiye ve Almanya diplomatik ilişkilerin kurulmasından beri geçen 250 yıldır birbiriyle çatışmamış ülkelerdir. İki ülke dostluğunun bu şekliyle gelecekte de devam edeceğine inancım tam. İki toplumun zihniyetinde de dostluğu taşıyacak erdemler mevcut.” dedi.

Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut ise programa yönelik yaptığı açıklamada “İki ülke ilişkisinde yaşanan çalkantıların yaşanmaması için iki ülke de birbirinin tarihini daha iyi tanımalı.” dedi.