Essen’de Yunus Emre’den Okumalar

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü şair yazar Zafer Şenocak ile Yunus Emre şiirleri üzerine okuma ve söyleşi akşamı düzenledi. Essen Grend Kültür Merkezinde yapılan etkinlik; Grend Kültür, LİTERATÜRK edebiyat Festivali ve Katolik Medya Merkezi ile ortaklaşa gerçekleştirildi.

Enstitü adına açılış konuşmasını yapan Köln Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut, kurumlarına ismini veren büyük şair ve mutasavvıf Yunus Emre’ in dünyaya yıllar öncesinden ulaştırdığı mesajının önemsenmesi gerektiğini söyledi ve enstitü olarak Yunus Emre’yi ve şiirlerini Almanya’da geniş kitlelerle buluşturacaklarını söyledi.

Bochum Üniversitesi Germanistik bölümünden Dr. Karin Yeşilada’nın moderatörlüğünde yapılan söyleşide Zafer Şenocak, Yunus Emre çevirilerine nasıl başladığını ve Yunus düşüncesinden nasıl etkilendiğini dile getirdi. Yunus’un kendi yaşadığı dönemin krizlerine evrensel nitelikte mesajlarla yanıt verdiğini,  içinde yaşadığımız sorunlara çözümler ürettiğini ve içinde bulunduğumuz çağa ışık tutuğuna işaret etti. Yunus Emre’nin verdiği mesajların önemini arttırmasına rağmen gerek Almanya’daki Türk kökenliler gerekse Türkiye toplumu tarafından yeterince fark edilmediğine dikkat çekti.  Şair söyleşinin sonunda Yunus Emre’den Almanca ve Türkçe okumalar yaptı.

Zafer Şenocak Yunus Emre’nin şiirlerinden bir kısmını Almancaya çevirmiş ve ‘Das Kummerrad/ Dertli Dolap’ olarak adıyla yayınlamıştı.