Göçten Yerleşmeye Almanya’da Kültürel Kimlik Sohbeti

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü “Melez Desenler” başlığında Almanya Türk Topluluğu’nun Türkçe kültür eserleri veren ve kültürün yaşatılmasına  katkı sunan kişilerin tecrübelerini  aktardığı forum yeni konuklarla devam ediyor.  Bu doğrultuda yapılan sohbet programlarının ikinci konuğu Yurdun Sesi Topluluğu 1965 Onursal Başkanı Cengiz İyilik oldu.

Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut  kurum olarak Almanya Türk Topluluğu’nun kültür ve Türkçeye bakan tecrübe belleğini gelecek kuşaklara aktarıma yardımcı olmak istediklerini ve birikimi olan örnek kişilerin tecrübelerine bir forum oluşturduklarını belirtti. T.C. Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun  Erciyes ise Türk kültürünün yaşatılmasına katkı sunan Cengiz İyilik  gibi örnek şahsiyetleri gönülden tebrik ettiğini söyledi.

Bağlama ustası ve akademisyen Doç.Dr. Sabri Uysal’ın sunduğu programda konuşan İyilik,  kültürün yaşatılması hakkında Almanya’daki yarım asırlık çabalarını anlattı. Yurdun Sesi topluluğunun kurucusu ve uzun süre başkanlığını yapan İyilik, dil ve kültürün yaşatılmasına kurduğu topluluk ve faaliyetleri üzerinden  katkısını anlattı.  Türkçe konusunda hassasiyet gösterilmesi ve özelikle velilerin Türkçeye önem vermesi gerektiğinin  söyleyen İyilik, “Dil bittiği zaman tarih biter, kişilik biter ve gelecek kaybedilir.’ dedi.  Bilhassa gençlere Türkçelerini korumalarını tavsiye etti.

Programda göç tecrübelerinden  doğan Türkçe eserlerini tanıttı.  Programda, ‘Uçun kuşlar uçun’, ‘Geçmişten Çizgiler Aklımdan Geçenler’, ‘İçimdeki Sesler’ kitaplarının tanıtımı yapıldı.