Hilalin Altında: Osmanlı Ordusundaki Polonyalı Generaller

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü ve Polonya Kültür Enstitüsü Düsseldorf iş birliǧinde Heinrich Heine Üniversitesinde Osmanlı Devletine sığınan Polonyalı generaller üzerine bir panel yapıldı. Panelde Ünlü Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Polonyalı Tarihçi Dr. Piotr Szlanta Almanya’nın Düsseldorf kentinde misafir oldu. Etkinlikte Osmanlı ordusunun hizmetine giren Amurat Paşa, Mehmed Sadık Paşa ve Mustafa Celâleddin Paşa gibi ünlü Polonyalı generallerin yaşadıkları döneme ışık tutuldu, hayatları ve hizmetleri anlatıldı.

Etkinliğin açış konuşmasında  Polonya Enstitüsü Müdüresi Dominika Swietonska, Yunus Emre Enstitüsü ile Polonya Türkiye arasındaki tarihsel dostluğu ortaya koyan dördüncü projeyi gerçekleştirmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Prof. Dr. İlber Ortaylı konuşmasında Polonyalı generallerin Türkiye’deki hayatlarından bahsetti. Osmanlı Devletinde 19. yüzyılda sığınan değişik milletlerden askerlerin bulunduğunu ancak Polonyalıların Türk milliyetçiliğini içselleştirerek hizmet ettiğini söyledi. Ortaylı, “Osmanlı İmparatorluğu yabancı ülkelerden gelen uzman askerleri payelendirerek kendi ordusunun mensubu yapmıştır. Bu askerlerin bir kısmı Rusya, Avusturya ve Almanya'nın Polonya'yı istilası sürecinde bağımsızlık savaşına katılıp Osmanlı Devletine sığınan askerlerdir. Polonya ve Macar askerleri devletimizin hizmetine girmiştir. Sayıları binleri bulan asker kökenli kişiler iki ülke dostluğunun tarihsel kaynağı haline gelmiştir.” dedi.

Polonyalı Tarihçi Dr. Piotr Szlanta ise Amurat Paşa’nın (Jozef Bem) Osmanlı Devletine sığınmadan önceki hayatından bahsetti.

Panelistler konuşmalarının ardından konukların sorularını yanıtladı. Programı akademisyenler, öğrenciler ve pek çok tarih meraklısı takip etti.