Hürth’de Tanburi Cemil Bey Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü ve Hürth Müzik Okulu işbirliğiyle Almanya’nın Hürth şehrinde düzenlenen konserde ölümünün 100. yılı münasebetiyle Tanburi Cemil Bey anıldı.

Konserde Türkiye’den gelen müzisyenler Murat Aydemir (tanbur), Derya Türkan (kemençe), Ahmet Erdoğrular (solist) ve Volkan Ertem (viyolonsel)  ünlü bestekarın eserlerini icra ettiler. Etkinliğin ilginç  yönü Josef Metternich Müzik Okulunun grubu West Ost Diwan Ensemble Orkestrasının Türk müziğinden üç sevilen eseri icra etmesi oldu. Sadece bir tanesi Türk kökenli olan grup, doğu-batı sentezinin seçkin örneklerini sundular.

Hürth Müzik Okulu Müdürü Ruddi Sodemann konuşmasında Ensemble’nin uzun süredir bünyelerinde yer aldığını ve Türk müziğini batı enstürmanlarıyla kaynaştırılarak öğretildiğini vurguladı. Köln Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut ise yapılan işbirliğiyle Türk müziğinin Almanya’da tanıtılmasına destek verdiklerini belirtti.

Konser, Eyelet ve Şehir Parlementosu üyeleri yanı sıra Alman ve Türk konuklar tarafından büyük beğeni topladı.

Tanburi Cemil Bey Hakkında

Tanburi Cemil Bey 1873-1916 yılları arasında İstanbul’da yaşamıştır. Küçük  yaşlarında keman ve kanun ile başlayan Cemil Bey daha sonra başladığı ve ismi ile bütünleşen tanbur sazı ile ustalık derecesine ulaşmıştır. Tanburdan başka, klasik kemençe, lavta ve viyolonsel gibi sazları aynı ustalıkla icra ederek başlıbaşına bir ekol sahibi olmuştur. Cemil Bey aynı zamanda çok iyi bir bestekardır. Yaptığı eserlerle Türk müziği saz icrasına yepyeni ve modern bir tarz ve değişik bir yorum getirerek icracılığın mükemmelleşmesinde en büyük rolü oynamıştır.