Köln’de "Ali Paşa - Avrupa'nın Unuttuğu Devlet Adamı” Adlı Kitap Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

 

Köln Yunus Emre Enstitüsünde “Ali Paşa - Avrupa'nın Unuttuğu Devlet Adamı” adlı kitabın tanıtımı gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut, Türkiye'nin tarihi mirasını doğru aktarmanın kurumların önemli görevleri arasında bulunduğunu söylerken, yazar Rasim Marz ise “Mehmet Ali Paşa ve Dönemi” başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.  Sunumun ardından dinleyicilerin döneme yönelik çeşitli soruları cevaplandı.

Almanca yayımlanan eser Türkiye tarihi için önem arz eden bir dönem hakkında okurlarını bilgilendiriyor ve Tanzimat Fermanı ile Kırım Savaşı süresince Osmanlı Devleti’nin gidişini belirleyen Paşalar devrine ışık tutuyor.

Bismarck ve III. Napolyon gibi ünlü devlet adamlarının övgüsüne mazhar olan Ali Paşa, Osmanlı Devleti’ni dönemin büyük devletlerin müdahalesinden koruma, içte oluşan ayaklanmaları bastırma ve ülkenin modernleşmesi hususlarında başarılı olmuş bir şahsiyet olarak tanınıyor. Veziriazam ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış olan Ali Paşa, Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyıldaki gidişini belirleyen Mustafa Reşit Paşa ve Fuat Paşa gibi önemli devlet adımları arasında yer alıyor.