Köln’de “Ertuğrul 1890” Film Gösterimi

Yazıcı-dostu sürüm

''Ertuğrul 1890'' filminin Köln galası, Köln Yunus Emre Enstitüsü ve Japon Kültür Enstitüsü iş birliğinde, Ludwig Müzesi FILMFORUM’da gerçekleştirildi.

16 Aralık Cuma akşamı yapılan galada açılış konuşmasını gerçekleştiren Japon Kültür Enstitüsü Müdürü Masakazu Tachikawa, Almanlar tarafından bilinmeyen Türk-Japon dostluğunun 125 yıllık bir geçmişe dayandığına dikkat çekti. Ortak tarihimizde önemli bir rol oynayan “Ertuğrul 1890” filminin de konusu olan Osmanlı fırkateynin battığı yerdeki müze hakkında bilgi verdi. Ayrıca film hakkında ön bilgi veren Tachikawa, Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte çalışmaktan onur duyduğunu belirtti.

Köln Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut ise konuşmasında, Türk-Japon dostluğunu Köln'de Japon Enstitüsüyle birlikte anmaktan kıvanç duyduğunu belirtti. Bulut, filmin konusunun insani değerler olduğunu, bu bağlamda Türk şairi Nazım Hikmet'in Hiroşima’da ölen bir küçük kız anısına yazdığı şiiri hatırlatmak istediğini ve bu şiirle dünyada savaş mağduru olmuş ve olan çocuklara dikkat çekmek istediğini söyledi.

Japonya ve Türkiye arasında yıllardır devam eden büyük barışı pekiştirmek adına çekilen Türk-Japon yapımı olan “Ertuğrul 1890” filmi seyircilerin beğenisini topladı.

Ertuğrul 1890, Japon-Türk ortak yapımı tarihi ve dramatik filmdir. Mitsutoshi Tanaka'nın yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Seiyou Uchino, Kenan Ece, Shioli Kutsuna, Alican Yücesoy, Yui Natsukawa, Uğur Polat, Yukiyoshi Ozawa, Mehmet Özgür, Deniz Oral ve Tamer Levent gibi isimler bulunuyor. Film 1890 yılında Japon sularında batan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul'un hikâyesi ve Japonların gemi mürettebatını kurtarma çabaları ile 1985'te Tahran'da Saddam Hüseyin tehdidiyle mahsur kalan 215 Japon vatandaşının, Turgut Özal'ın talimatıyla THY tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasını anlatılıyor.