Mario Levi: Türkçeye Gönül Borcumu Yazarak Ödüyorum

Yazıcı-dostu sürüm

 

Köln Yunus Emre Enstitüsü ve Dortmund Şehir ve Eyalet Kütüphanesi işbirliğiyle Mario Levi ile okuma ve söyleşi akşamı yapıldı. Dortmund Kütüphanesinin ev sahipliği yaptığı etkinliğin moderatörlüğünü, Mario Levi’nin eserlerini Almancaya çeviren Barbara Yurtdaş üstlendi.

Yurtdaş, Mario Levi’nin ‘İstanbul Bir Masaldı’ kitabından Türkçe ve Almanca okumalar gerçekleştirdi. Ünlü yazar, okumanın ardından yapılan sohbette, roman ve hikâyelerinden bahsetti ve dinleyicilerin sorularını cevapladı. Levi, kendisini kendisi yapan Türkçenin büyük bir bina olduğunu ve dilin sınırlarını zorlayarak bu binaya bir tuğla koymak istediğini belirtti. Yazar Türkçeyi çok sevdiğini ve gönül borcunu yazarak ödemek istediğini vurguladı.

İstanbul’da doğan Mario Levi, Saint Michel Fransız Lisesinden sonra İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi bölümünden mezun oldu. İlk kitabı olan Jacques Brel: Bir Yalnız Adam’ı 1986 yılında yazdı. Daha sonra Bir Şehre Gidememek, Madam Floridis Dönmeyebilir ,En Güzel Aşk Hikâyemiz, İstanbul Bir Masaldı, Lunapark Kapandı, Bir Yaz Yağmuruydu, Karanlık Çökerken Neredeydiniz?, İçimdeki İstanbul Fotoğrafları, Size Pandispanya Yaptım kitaplarını yazdı.

İstanbul’da doğup büyüyen yazar, ‘İstanbul Bir Masaldı’ isimli eserinde İstanbul’da yaşayan azınlıkları ve şehirde birlikte yaşama kültürünü anlatmaktadır.