Münster'de Eski Istanbul‘dan Batılı Sesler Konseri

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü ve Münster Türk-Alman Dostluk Derneği tarafından Münster Zanaatkârlar Odası’nda “Eski İstanbul’da Avrupa Klasik Müziği Konseri” düzenledi.

Osmanlı Devleti‘nin son döneminde oluşan batı klasik müziğinin gelişimini sunan konserde piyanist ve müzik bilimci Doç. Dr. Evren Kutlay sahne aldı.

Kutlay batılılaşma sürecinin sonucu olarak Batı Klasik Müziğinin Türkiye'deki seyri ve bu süreçte Avrupalı ve Türk bestekârların rolü üzerine bir sunum yaptı. Cumhuriyet devrini iyi anlayabilmek için bu mirasın bilinmesi gerektiğini vurgulayan sanatçı; sunum sonrasında Klasik Müziğin geliştiği evrelere damga vuran Giuseppe Donizetti, Callisto Guatelli, Italo Selvelli gibi klasik müziğin gelişimine katkı yapan ilk Avrupalı bestekârların yanı sıra; ilk batı klasik müziği oluşumuna katkı sunan Türk bestecilere ait eserler seslendirdi. Özellikle Sultan Abdülhamid'in oğlu Burhaneddin'in 9 yaşında bestelediği 'Bahriye Marşı' dinleyicilerden büyük ilgi görürken; Doğu-batı müziğinin harmanlandığı marş örnekleri ise çok sayıdaki Alman ve Türk klasik müzik severlerin beğenisini topladı.

Münster Türk-Alman Dostluk Derneği’nin kuruluşunun 100. yılını kutlamak için ortaklaşa yapılan etkinlik Türk-Alman dostluğunun altını bir kez daha çizdi. Köln Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut Türk Alman dostluğunu sanat kültür etkileşimiyle artırmak istediklerini vurguladı ve bu dostluğa katkısından dolayı Prof. Dr. Paul Leidinger‘e bir plaket takdim etti.