Sultanahmet’te Alman Çeşmesi“ Sergisi Köln’de Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü “Sultanahmet’teki Alman Çeşmesi, Bir Türk-Alman Dostluk Nişanesi“ konulu tarihi foto?raf sergisi açılışını yaptı. Köln Neumarkt’taki kültür merkezinde açılışı yapılan sergide Karadeniz Teknik Üniversitesi ö?retim üyesi Doç. Dr. Mehmet Yavuz Alman Çeşmesinin tarihçesi, mimari yapısı ve inşası ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Kaiser II. Wilhelm tarafından, İstanbul ziyareti anısına yaptırılan bu tarihi yapı 100 yılı aşkın süredir Türk Alman dostlu?unu simgeliyor.

Açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut Türkiye sanat tarihinin kalbi olan bir meydanda bulunan çeşmenin önemini Türk Alman dosluğunun simgesi olmaktan aldığını vurguladı ve bu dostluğa küreselleşme sürecinde daha da çok ihtiyaç olduğunu; Yunus Emre Enstitüsünün dostlukları arttırmak amacı güttüğünü belirtti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yavuz ise Abdülhamid’in de çeşmeye mukabil, tasarımını Mimar Kemal’in yaptığı bir hastaneyi Berlin’de inşa etmek istediğini, ancak inşaatın çeşitli nedenlerle vucuda gelemediğini aktardı.

Alman Çeşmesi’nin Sultanahmet Meydanındaki mimari yükselişini belgeleyen tarihi foto?raflar 9 Mayıs tarihine kadar Köln Yunus Emre Enstitüsünde görülebilir.