"600 Yıllık Polonya-Türk Dostluğu" Tarihî Fotoğraflarla Almanya`da Sergileniyor

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsünde, 600 yıllık Türk-Polonya dostluğuna ithafen T.C. Köln Konsolosluğu, Polonya Köln Başkonsolosluğu desteği ile Polonya Enstitüsü Düsseldorf ve Köln Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde, ‘’600 Jahre polnisch – türkische Freundschaft in historischen Fotographien – Tarihî Fotoğraflardaki 600 Yıllık Polanya-Türk Dostluğu’’ fotoğraf sergisi açıldı.

Yıldız Sarayı koleksiyonuna ait 50 fotoğrafın yer aldığı serginin açılışı, İtalya, Arnavutluk veYunanistan Konsolosları, Köln Kültür Kurumları Müdüresi, Köln Üniversitesi öğretim görevlileri, Fransa ve Japonya Enstitüsü Müdürleri, Türk-Polonya sivil toplum temsilcileri gibi seçkin davetlilerin katılımlarıyla gerçekleştirildi

Türkiye Cumhuriyeti Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes yaptığı açış konuşmasında ünlü şair Adam Mickiewicz’in iki ülke arasındaki dostluğu artırma ve güçlendirme çabalarının yanı sıra Leyla Gencer, Nazım Hikmet gibi önemli şahsiyetlerin Polonya’da kökleri olduğuna dikkat çekerek bu dostluğunun iyi olan seyrinin gelecekte de devam edeceğini kaydetti.

Polonya Köln Başkonsolosu Jan Sobczak, Osmanlı Devleti’nin  Polonya’nın 123 yıl boyunca bölünmesini kabul etmeyen tek ülke olduğunu ve Polonya sefiri için sarayda daima bir koltuğun boş bırakıldığını hatırlattığı konuşmasında, Polonya’nın Lozan anlaşması imzalanmadan bir gün önce Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıdığını belirtti.

Köln Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut ise “İki ülke dostluğunun 600 yıllık geçmişini Polonya Devletinin 100. kuruluş yılında Köln’de anmaktan kıvanç duyuyoruz.” ifadelerini kullanırken, Polonya Enstitüsü Düsseldorf Müdürü Wojciech J. Poczachowski, Ali Ufki Bey ve Polonezköy  gibi  iki ülke dostluğunun gelişmesine katkıda bulunan şahsiyetler ve oluşumlardan bahsetti.    

Polonya yerleşim kasabası Polonezköy'den Türkiye’deki Polonyalıların günlük yaşamına, dönemin önemli paşaları ve şahsiyetlerinden Polonya şehirlerinin görünümlerine kadar onlarca tarihî fotoğrafın yer aldığı sergi, Eylül ayına kadar ziyarete açık olacak.