Ezgi’den Desen’e Tambur ve Tezhip Atölyesi

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsünde, geleneksel Türk çalgılarından ‘Tambur’ ve geleneksel Türk kâğıt süsleme sanatlarından ‘Tezhip‘ sanatı tanıtıldı. İsTanbur Derneği ile iş birliği ile düzenlenen etkinlikler Cumhurbaşkanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçılarından Tamburi Murat Aydemir ve Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoǧlu‘nun katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca Tamburi Murat Aydemir katılımcılara tambur resitali sundu.

Tamburi Murat Aydemir Köln’de sanatseverler ve tamburi adaylarıyla da bir araya gelerek dört gün süren atölye çalışması gerçekleştirdi. Bir tambur virtüözü ile çalışma fırsatı yakalayan adaylara atölye sonunda, hocaları Murat Aydemir tarafından katılım sertifikası takdim edildi. Ayrıca tambur ve ünlü tamburiler hakkında bilgilerin de verildiği programda Tanburi Cemil Bey, Zeki Mehmed Ağa, Şerif Muhiddin Targan, Refik Fersan ve Mesut Cemil gibi bestekârların eserlerinden örnekler sunuldu.

Kıbrıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu Köln’de sanatseverlere tezhip atölyesi verdi. Arapça bir kelime olan ve altın ile süsleme anlamına gelen tezhip, eski Türk süsleme sanatlarından biridir. Tezhip sanatı, Kur-an ayetleri ve fermanlar gibi değerli evrak ve levhaların mânevî değerinin yükseliǧini ifade etmek amacıyla ortaya çıktı. Köln Yunus Emre Enstitüsünün ikinci defa ağırladığı Prof. Mehmedoǧlu ile kursiyerler Tezhip sanatının inceliklerini uygulamalı olarak tanıma imkânı buldu.