Köln’de İstanbul Esintileri Konseri

Yazıcı-dostu sürüm

Köln ve İstanbul’un kardeş şehir olmasının 25. yılı, „İstanbul Esintileri“ başlıklı müzik konseri ile kutlandı. Yunus Emre Enstitüsü Köln ve Köln-İstanbul Kardeş Şehir Derneǧi iş birliǧinde gerçekleşen konserde, Türk-İtalyan piyano sanatçısı Francesco Taskayali ve Türk-Alman keman sanatçısı Önder Baloǧlu sahne aldı.

Konserin açılışını Köln Anakent Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ralf Heinen yaptı. Dr. Heinen açılış konuşmasında şehir kardeşliǧinin saǧladıǧı iletişim sayesinde toplumlar arasında güvenin oluştuǧunu söyledi ve Yunus Emre Enstitüsünü, kardeş şehir etkinliklerine verdiği desteklerden dolayı kutladı.

Köln-İstanbul Kardeş Şehir Derneǧi Başkanı Walter Kluth, Köln ve İstanbul’un kardeşliǧinin 25. yılını kutlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. 1997’den beri spor, kültür, eǧitim ve sosyal alanda yapılan etkinlikler ve İstanbul’a yapılan seyahatler sayesinde iki ülke toplumu arasında arkadaşlıkların oluştuǧunu ve ön yargıların yıkıldıǧının altını çizdi. Kluth, Yunus Emre Enstitüsü Köln ile birlikte hayata geçirdikleri sergi ve konserler ile ilgili memnuniyetini dile getirdi.

Yunus Emre Enstitüsü Köln çeşitli faaliyetlerle Türk ve Alman toplumu arasındaki dostluğu güçlendirmeye çabalamakta ve çok kültürlü olan iki kentin şehir kardeşliǧini destekleyerek kültürlerarası iletişimin saǧlanmasına yardımcı olmaktadır.

Konserde, Avrupa’da yaşayan uluslararası saygınlığa ulaşmış iki sanatçının, İstanbul esintili eserleri yer aldı. Sanatçılar icra ettikleri eserlerle iki ayrı müzik türünü temsil etmektedir. Köln Trinitatis Kilisesinde 16.09.2022 tarihinde gerçekleşen konser, Türk ve Alman sanatseverler tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi.

Sanatçılar hakkında:

Francesco Taskayali

Roma’da yaşayan Türk-İtalyan piyano sanatçısı ve bestekar Francesco Taskayali daha 13 yaşındayken ilk eseri olan „E Sera“yı  bestelemiştir. 2017 yılında çıkardıǧı „Wayfaring“ albümü ilk haftada en çok satan 100 albüm arasına girmeyi başarmıştır. Belgesel, film ve reklam müzikleri yapan sanatçı, dünyanın birçok yerinde konser vermiş ve 2020 yılında New York Times gazetecisi tarafından 5 denizde yürütülen „The Outlaw Ocean Music Project“in bir parçası olmuştur.

Önder Baloǧlu

Türk-Alman keman sanatçısı Önder Baloglu konserlerini Antonio Gragnani 1779 Livorno keman ile sürdürmektedir. Önder Baloglu solist olarak önde gelen filharmoni ve senfoni orkestraları ile sahne aldı. Oda müziğine olan tutkusunu ve Konzertmeister mesleğini başkemancı pozisyonundan yönettiği orkestralar ile bir araya getirmekte olan Önder Baloglu bu şekilde başta kurucusu olduğu Les essences olmak üzere filarmoni orkestrası ile de düzenli olarak Türkiye, Almanya ve Fransa’da konserler vermiştir. Lahey Kraliyet Konservatuarı ve Folkwang Sanat Üniversitesi’nde doçent olarak görev yapan Önder Baloglu, Erato - Akademie für Musik und Sprache Rhein-Ruhr ve Gedik Filarmoni Orkestrası’nda da sanat kurulu üyesidir. Sanatçı Türkiye’de TRT, Almanya’da ZDF ve WDR3 kanallarında çeşitli yayınlar gerçekleştirmiştir.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün Kültür TV yayınında Türk Müziǧi eğitiminin yüzyıllarca temelini oluşturan meşk sistemi...

Köln ve İstanbul‘un kardeş şehir olmalarının 25. yılı kapsamında Köln Yunus Emre Enstitüsü ve Köln-İstanbul Kardeş...

Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İşçi Göçü Anlaşması‘nın üzerinden tam 60 yıl geçti. Birinci nesil ile başlayan...

Yunus Emre Enstitüsü Köln’ün Kültür TV programında‚ 'Türk Müziğinde Makam' konulu bir yayın gerçekleşti. Yayına...