Necip Fazıl ve Nazım Hikmet Köln’de Birlikte Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü, “Türk Şiirinin İki Önemli Sembolü - Nazım Hikmet ve Necip Fazıl” başlıklı bir söyleşi düzenledi.

Padernborn Üniversitesinden Prof. Michael Hofmann ve Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Bedri Gencer’in konuşmacı olarak yer aldığı programa çok sayıda davetli katıldı.

Hofmann: “Nazım Hikmet döneminin şartları içinde hümanist ve uluslararası bir şair olarak tanınmıştır. Ancak o, Türkçe yazmış ve Türk kültürüne bağlı kalmıştır” ifadelerini kullanarak Nazım’ın Türk insanına dayalı toplumcu ruhunu ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’  kitaplarında yansıttığını,  toplumsal hareketini Şeyh Bedrettin’le ilişkilendirdiğini söyledi.

Gencer ise sunumunda Nacip Fazıl’ın ulus devlete geçişle birlikte ulemanın bıraktığı boşluğu doldurmaya çalıştığını ve tasavvufa dayalı Türk İslam kültürünün kılıcı olduğunu belirtti. Gencer, Fazıl’ın Hikmet’e kıyasla devlet ve toplumsal katmanlarında çok cepheli ve sofistike mücadele yürüttüğünü vurguladı. Ulus devletle gelen toplumsal kırılmalara karşı İslam ve geleneğin sürekliliği mücadelesinin hem muhafazakâr edebiyatçıların kendi içinde, hem de Batıcı edebiyatçılara karşı yapıldığını söyledi.

Köln Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Bulut ise yaptığı konuşmada çocukluk arkadaşı olan, Edebiyatımızın iki önemli elçisini bir programda ele alarak bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Onları efsaneleştirmek yerine konum ve rollerini daha iyi anlamak ve Türk Edebiyatının ana dinamiklerine ışık tutmak istediklerini vurguladı.